"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Моменти от откриването на изложбата "Съквартирантите" на художниците Манол Панчовски и Петкан Наков в столичната галерия "АлтерЕго"







Моменти от откриването на изложбата живопис "Съквартирантите" на художниците Манол Панчовски от Панагюрище (художник и на "Чат-пат") и на Петкан Наков от Ловеч в софийската галерия "АлтерЕго" на 25 април 2013 г.
Откриването беше хубаво, стегнато и мина уютно. Говори Бисера Йосифова от Националната художествена галерия. Видяхме се и с някои чат-патци, живеещи в София.
Поздрави!
© Снимки Стоян Радулов
______________________________________________________
Галерия не побра всички картини на Панчовски и Наков
Изкуствоведът Бисера Йосифова, зам.-директор на НХГ, откри изложбата им

„Съжалявам, че трябва да говоря с моя изхабен професионален глас, но е по-важно какво ще ви кажа с него. А това ще бъдат само хубави думи.” Така изкуствоведът Бисера Йосифова, която е била  зам.-министър на културата в периода 2002-2004 г., а в момента е зам.-директор на Националната художествена галерия и ръководи едно от нейните поделения - Музеят на социалистическото изкуство, откри съвместната изложба „Съквартирантите” на художниците Манол Панчовски и Петкан Наков в уютната столична галерия „АлтерЕго” на Фондация „Алтернатива в изкуството”.
„Тази изложба може да се казва и „Приятели”, защото макар и с различни пътища, двамата съквартиранти в миналото са останали приятели за цял живот”, каза още Йосифова. Тя посочи уловената красота на жената в картините на Панчовски и красотата на природата в тези на Наков, но и откри взаимовръзка между двете теми в хрумнали фрази като природата на жената и женствената природа.  Именитият изкуствовед им пожела също съдбата на класическите художници, защото е убедена, че талантът им е най-малкото като техният. В разговор след откриването пък тя бе категорична, че съвременните творци се нуждаят от меценати, но както вървят нещата, изглежда дълго ще чакаме да се появят българските Медичи.
Проявата на Манол Панчовски и Петкан Наков бе подкрепена от талантливите изпълнения на Румяна Петрова (флейта), Галина Атанасова (сопран) и проф. Емилия Михайлова (пиано), които изпълниха фрагменти на произведения от предкласиката и класиката.
Няколко години на младини, докато са въртели четки в софийското художествено училище, двамата художници са делили една стая, а сега за първи път си поделиха и една изложбена зала. Тя пък не стигна за всички картини, които талантите бяха подготвили да покажат – подредени бяха само 31 от тях. За сметка на това успяха да се видят с някои други свои съученици, които също бяха в "АлтерЕго", за да споделят творческата изява на Панчовски и Наков.
Сред гостите, дошли да подкрепят своя приятел от Панагюрище Манол Панчовски, бяха забелязани и други изявени панагюрци - художникът Стефан Божков – член на УС на СБХ, главният редактор на телевизия TVT Стоян Радулов, екс кметът на града Ясен Христов, езиковедът доц. Борислав Попов и др.
Текст Гергана Найденова, NoStop.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар