"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Параскева Джукелова отново на родна сцена в пиеса, преведена от нея

10 декември 2013 г. - 19:00 ч. - Театър Дом-паметник, камерна зала
Народен театър „Иван Вазов” представя постановката „Пет жени в еднакви рокли” от Алън Бол в превод на Параскева Джукелова. Режисьор е Боил Банов, а участват София Бобчева, Симона Халачева, Параскева Джукелова, Ева Тепавичарова, Койна Русева и Иван Юруков, който замени преждевременно починалия Чочо Попйорданов. Спектакълът е дар от Ротари клуб и приятели по повод 15 години организирано ротарианско движение в Панагюрище.
__________________________________
Действието се развива по време на сватба в стаята на шаферките. Момичетата, които не са се срещали от години, набързо превръщат събитието в "тинейджърски” купон, където нищо в интимен план не остава скрито.
Това е пиеса, която директно ни запраща в клиширания бонбонено-балонен, повърхностен женски свят. Всяка от жените носи някаква типологическа характеристика: напушената, непорочната, опитната, лесбийката, нуждаещата се от повече любов. Събрала ги е сватбата на тяхната приятелка и сестра Трейси. И лицемерието. Нито една от тях не обича булката. Вероятно защото всички, с едно изключение, са имали някаква лична история с младоженеца Томи Валънтайн, определен като очарователен, но неприятен хищник. Очевидно повечето влизат в ролята на шаферка по задължение. Дразни ги всичко, включително униформата на розови облачета, а спалнята на по-малката сестра Мерелит (доста приповдигнатата Симона Халачева) се превръща в пристан, при това не само за корекция на женската суетност. Тук е много по-интересно, отколкото в салона при гостите. Обменят се всички клюки – колко хиляди струва сватбената рокля на булката, кой я е купил, как върви напушването, защо мъжете са толкова глупави и всяка с по колко от присъстващите на тържеството е спала, признания за аборти, валят предизвикани самопризнания. От прозореца като от ложа се обсъжда ставащото долу – кой с кого и как. Към неглижираната компания по-встрани стои само “тромавата” хомосексуална Майнди (Койна Русева, убедително изградила ролята си), интелектуалният тип – с английска филология, чийто образ очевидно трябва да внуши идеите на автора гей. Накрая за разкош се появява един мъж, който успява да забърше “кралицата на лошата репутация”, циничната, заради прекалено богатия є опит с мъже, Триша: Параскева Джукелова.
Алън Бол е написал "Пет жени в еднакви рокли" около 1990, почти едно десетилетие преди да спечели "Оскар" и "Златен глобус" за сценария на "Американски прелести" и "Еми" за сериала "Два метра под земята ООД", продукция на HBO. И си личи. 
"Чат-пат културни новини"

ЧАТ-ПАТ културни новини

"Чат-пат" е хрумване на Литературния клуб "Виделина" в Панагюрище през 2000 г. Автор на името е Красимира Василева - М`Бай, автор на главата е художникът Александър Станчев. Първият му брой излиза на 27 октомври с.г. Редактори са Стоян Радулов (отговорен редактор), Димитър Дънеков и Томи Наплатанов, коректор е Румяна Йонкова, предпечатът се прави от Катя Улучева. От 2000 до 2005 г. излизат общо 10 броя на вестника. От февруари 2012 г. "Чат-пат" се сдобива с настоящия електронен вариант, основан от Стоян Радулов. Месеци след това се появяват броеве 11 и 12 на вестника с редактор Димитър Дънеков и предпечат от Николай Радулов. Изданието е рожба на мераците да отворим най-накрая дума и за нещо по-различно от бистренето на политиката, ценовия бандитизъм или недодяланите реформи. Да отворим място за хубавото българско слово, за изкуството и за хумора въобще. Та поне малко да ни поолекне на душите и да се поусмихнем... Пък и редно е борбено Панагюрище да дава и в днешното време тон, както го е правело през епохата на Възраждането. Време е за "Чат-пат"
 

РЕДАКЦИОННА КОЛЕГИЯ:

"Аз разумявам всеобщите национални нравствени интереси, от които по-главните са: езикът, вярата, народното образование, литературата и общественото мнение. Догде някоя народност държи в пренебрежение тези нравствени сили, не ги почита, не им дава възможност да се развиват и укрепяват, то тогава, колкото духовита и даровита да е тя... не може да се рече, че нейната бъдъщност е осигурена."Марин Дринов, в. "Народност", Букурещ, 1868 г.
_______________________________________

Стоян Радулов
, основател и редактор на сайтовете "Чат-пат" и "Чат-пат културни новини", автор и фотограф, администратор на групата "Чат-пат" във Фейсбук
Мария Бегова, главен наблюдаващ на сайтовете "Чат-пат" и "Чат-пат културни новини" и автор, фотограф по съвместителство
Димитър Дънеков, председател на Литературен клуб "Виделина", редактор на в. "Чат-пат" и автор
Райка Йорданова, фотограф-хроникьор
Александър Пенчев, Дарина Дечева, Дима Дюлгярова, Величка Момнева, Веселина Велчева, Иван Радулов, Иван Станчев, Катерина Куч, Катя Зографова, Катя Маринова, Кръстьо Раленков, Лидия Стоицева, Мадлена Георгиева, Мария Петкова, Михаил Гунчев, Нина Радулова, Павлинка Георгиева, Рада Панчовска, Румен Спасов, Светла Гунчева, Спаска Костуркова, Томи Наплатанов, Тони Зарев, Тотка Лунгарска, Цвета Делчева и др., автори в сайта
Александър Станчев, художник, автор на главата
Лозена Муховска - Киш, Манол Панчовски, Николай Радулов, Нистор Хаинов, Пепа Машева, Стайо Гарноев и др., художници
Освен творенията на всички автори в сайта, описани по-горе, сайтът помества и оригинални авторски материали на в. "Чат-пат", използва още публикации на в. "Време 2001", сп. "Знаци", в. "24 часа", БНР, radulov.blog.bg, както и публикации на авторите в групата на "Чат-пат" във Facebook, и откъси от книги и/или други печатни и електронни източници на цитирани и/или представени автори в сайта...
_______________________________________

Пишете ни на имейл: chat.pat.office@gmail.com. (Ръкописи не се рецензират и не се връщат.)
_______________________________________

(с) "Чат-пат". Носители на авторските права върху текстовете и изображенията в "Чат-пат" са техните създатели по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права. Техните имена са указани изрично с текст, поместен в или до конкретните произведения. Където това не е направено, носител на авторското право по предположение за авторство до доказване на противното е главният, отговорен или дежурен редактор на сайта и/или администратор към момента на публикуването им.
Авторското право върху базата данни и споменатите произведения е възникнало за авторите им още със създаването на произведенията и те имат неимуществени и имуществени права върху тях, защитими от закона. Произведенията са станали част от "Чат-пат" с изричното съгласие на техните автори. Ако са допуснати организационни или технически грешки и това условие не е изпълнено, молим да ни сигнализирате, за да бъдат отстранени в интерес на защита на авторите и в подкрепа и защита на "Чат-пат".
Препечатването, копирането и/или публичното възпроизвеждане на произведения от "Чат-пат" под каквато и да е форма става само с писмено разрешение от редакционната колегия и/или от авторите в сайта.

Сопрано от Косово спечели първия конкурс "Елена Николай". Ще дебютира на сцената на Русенската опера

Победителката Беса Лугичи изпълнява ария из "Ернани" от Верди по време на галаконцерта
Младото сопрано от Косово - Беса Лугичи, спечели голямата награда „Елена Николай” от Първия международен конкурс за млади оперни певци на името на легендарната оперна певица, който се проведе от 28 до 30 октомври 2013 година в Панагюрище. Авторитетното  жури от световни оперни имена – Христина Ангелакова (председател), Бруна Балиони от Италия (почетен член), Дарина Такова и Калуди Калудов, присъди без никакви колебания най-престижната награда от конкурса на талантливата 27-годишна певица от Прищина. Беса Лугичи впечатли журито със своя красив глас, съвършена вокална техника и висок естетически вкус в интерпретацията на своята конкурсна програма. Нейното изпълнение на „Девойче” от Добри Христов остави без дъх всички присъстващи. На заключителния галаконцерт тя блесна и с ария от „Ернани” на Верди, още повече, че конкурсът "Елена Николай" бе в чест и на 200-годишнината от рождението на гения на операта – Джузепе Верди, роден на 10 октомври 1813 година. Беса Лугичи впечатли и директорът на Русенската държавна опера Николай Тодоров, който й даде допълнителна награда - дебют на сцената на Русенската опера.
Лауреатите на Първия международен конкурс "Елена Николай" за млади оперни изпълнители
Първата награда при жените отиде при сопраното Вера Гиргинова (България). Голямата и първата награда имаха и паричен еквивалент в рамките на 1500 лв. Втората награда бе връчена на Доротея Доротеева (България), а третата си поделиха два мецосопрана - Мария Жекова (България) и Мая Миятович (Сърбия). Първа награда при мъжете не бе присъдена. Втора награда спечели басът Делян Славов (България), а третата получиха Александър Носиков и Костадин Мечков (България). Специалната награда за най-млад изпълнител бе връчена на Димитър Арнаудов (България), а специалната награда за изпълнение на творба от български композитор бе за Александър Носиков (България). Дипломи за поощрение и участие в галаконцерта получиха още финалистите Гиргина Гиргинова, Силвия Ангелова (България), Йована Чурович (Сърбия) и Томас Хамфрис (Великобритания).
Галаконцертът на лауреатите на 30 октомври 2013 г. бе в съпровод на оркестъра на Държавна опера Стара Загора под диригентството на Григор Паликаров и в него участие взеха 13 финалисти. Силвия Ангелова се представи с ария от операта „Севилския бръснар” на Росини, Томас Хамфрис с ария от „Дама пика” на Чайковски, Гиргина Гиргинова с ария от „Иван Сусанин” на Глинка, Йована Чурович с ария от „Сицилианска вечерня” от Верди, Димитър Арнаудов с ария от „Бал с маски” на Верди, Костадин Мечков с ария от „Дон Жуан” на Моцарт, Мария Жекова и Мая Миятович с арии от „Трубадур” на Верди, Александър Носиков с ария от „Фауст” на Гуно, Делян Славов с ария от „Атила” на Верди, Доротея Доротеева с „Албена” на Парашкев Хаджиев, Вера Гиргинова с ария от „Травиата” на Верди и Беса Лугичи с ария от „Ернани” на Верди.
Журито на конкурса: Христина Ангелакова, Бруна Балиони, Дарина Такова и Калуди Калудов
Общо  41 млади оперни певци от 11 държави взеха участие в конкурса. Сред тях бяха и 12 чужденци от Великобритания, Косово, Сърбия, Македония, Тунис, Испания, Словения, Украйна, Казахстан и Черна гора, а останалите 29 човека бяха дошли от 13 града на България. 
Конкурсът се проведе в голямата зала на Театър Дом-паметника в Панагюрище на два тура, като до втория достигнаха 22-ма от участниците. В първия тур изпълнителите се представиха с  по една ария с кабалета или голяма ария от централна партия и задължително - ария от опера на Моцарт. Във втория по повод 200 години от рождението на Джузепе Верди участниците изпълниха по една негова ария и по една ария по избор, различна от изпълнените на първи тур.
Цялостната оценка от хората, които следяха конкурса в Панагюрище е, че събитието е един "запомнящ се Първи международен конкурс за млади оперни певци". Това е "Исторически момент за оперната история... Златна страница”, заяви и председателят на журито Христина Ангелакова.
"Чат-пат културни новини" по информации на elenanikolai.com - официалната страница на фестивала. Снимки Николай Радулов и Мария Перфанова за в. "Време" - Панагюрище