"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Културен афиш на Панагюрище и общината за месец март `2014

Чат-пат културни новини

2 март
Сирни заговезни
Село Бъта
10:30 ч.- в двора на училище „В. Левски” - разиграване на Рогача и народно веселие с участието на самодейци от Народно читалище „Н. Й. Вапцаров-1927”.
Село Попинци
12:00 ч.- на площада пред читалището – „Джумал” и пролетни игри около въртяжката с
участието на самодейци от Народно читалище „Искра-1872”.
Село Елшица
13:00 ч.– на площада пред читалището – кукерско шествие и народно веселие с участието на самодейци от Народно читалище „В. Левски-1925”.

3 март
Национален празник на България
09:45 ч. – площад "20 април" - Ритуал по издигане на националното знаме
10:00 ч. – Благодарствен молебен в църквата „Света Богородица”
10:30 ч. – пред Вечния огън - Слово на Кмета на Община Панагюрище. Кратка историческа възстановка и празнични залпове на Регионален клуб "Традиция", Поднасяне на венци и цветя.
Важна дата:
На 3 март 1903 г. в София умира Петър Карапетров - основател на панагюрското читалище "Виделина" и на дружество "Промишление" в Панагюрище.  
Повече за него четете тук.
This page is to promote the town Panagiurishte in Bulgaria, Europe. It is a town with a rich and ancient history, unique culture and hospitable people. See it and love it.
5 март
17:30 ч. - Театър Дом-паметник, камерна зала - Продукция на класа по пеене при ОШИ "Евгений Зумпалов" с преподавател Нона Немигенчева.

6 март
17:30 ч. - Театър Дом-паметник, камерна зала - Градска библиотека "Стоян Дринов" и “Арт-клуб” представят поета с китара Ивайло Диманов.

8 март
Село  Баня – „Тодоровден по нашенски, 2014”
10:30 ч. - площада на с. Баня - конно–магарешки парад; Литературно–музикална програма ”Всички в бран за род и родина”, концертна ансамбъл „Веселие” –
София;
12:00 ч.- стадиона на с. Баня - провеждане на конни надбягвания.

11 март
19:00 ч. - Театър Дом-паметник, голяма зала - Театър „Искри и Сезони” представя постановката „Избори до дупка” от Бранислав Нушич. Режисьор: Мих. Петров; Участват: А. Радичев, М. Статулова, В. Марковска, Ст. Гъмов, Р. Угрински, И.Панайотов, Д. Мачев, М. Атанасова.

12 март
17:30 ч.- Театър Дом-паметник, камерна зала - Класът по художествено слово и театър при ОШИ „Евгений Зумпалов” с ръководител Д. Кацарева представя поетичния спектакъл „Пролетна песен” по стихове на Стоян Дринов. Музикален съпровод: ученици от класа по пиано с преподавател Ю. Богоева.

18 март
17:30 ч.– Театър Дом - паметник, камерна зала - Продукция на класовете по пиано, пеене, китара и цигулка при ОШИ „Евгений Зумпалов” с преподаватели В. Маслева, Ж. Райнова, П. Филина.

Важни дати:
На 19 март 1923 г. умира Ильо Стоянов (Ильо Войвода) - революционер и стотник в ІV-ти революционен окръг по време на Априлското въстание.
На 20 март 2000 г. в Панагюрското читалище "Виделина-1865" е учреден Литературен клуб "Виделина" - приемник на Литературния кръжок "Богдан Овесянин".

21 март
18:00 ч. – Театър Дом-паметник, голяма зала - „Младежка сцена”, Градска библиотека „Стоян Дринов” и Общински младежки парламент организират концерт "Не на насилието" с участието на групите "Шум" (София) и "„Face Off” (Панагюрище).

24 март
17:30 ч. - Театър Дом-паметник, голяма зала - Концерт на самодейните колективи при Народно читалище „Свети Боян Княз Български-2006”.

25 март
17:30 ч. - Театър Дом-паметник, камерна зала - Продукция на класа по китара и ударни инструменти при ОШИ „Евгений Зумпалов” с преподавател Ст. Атанасов.

26 март
17:00 ч. – Театър Дом-паметник, камерна зала - Втори общински конкурс за хумор
„Светът е оцелял, защото се е смял”, организиран от Обединен детски комплекс.
18:00 ч. – Народно читалище „Виделина-1865” - Литературен салон: представяне на поета Владо Любенов.

29 март
10:00 ч. - с. Елшица - Народно читалище „Васил Левски-1925” - Регионален фолклорен фестивал на песента и виното„Традициите са живи” (по Проект „Опазване и подобряване на селското наследство” от Стратегията за местно развитие на МИГ
„Панагюрище, Стрелча, Лесичово”)

This page is to promote the town Panagiurishte in Bulgaria, Europe. It is a town with a rich and ancient history, unique culture and hospitable people. See it and love it.

Искрьо Мачев. Учителят-революционер

Годишнина от рождението на големия панагюрец, възрожденец и делегат на Оборище

Искрьо Мачев, портрет от художника Марин Зографски, ГИМ - Панагюрище
Когато те изпуснат от официалния културен календар на общината, в днешно Панагюрище името и делото ти напрактика са захвърлени в историята, оставени са забравени. И макар да се гордеем, че точно тук, в Панагюрище, помним, то не едно и две са имената от нашето минало, дали толкова за града ни и народа ни, които незаслужено са потънали в праха на забравата.
Едно от тях е, оказва се, това на Искрьо Мачев.
А 170 години от рождението на този един сред първите ни учители, голям възрожденец и член на Привременното правителство по време на Априлското въстание се навършват на 22 февруари.
На тази дата през 1844 година се родил Искрьо Цветков Мачев - другар на Павел Бобеков не само по учителство, и още - представител в събранието на Оборище.
Макар и овчар, неговият баща, Цветко Мачев, бил доволно събуден човек. Особено обичал и уважавал той учените хора на своето време. Ето защо, щом чедото му Искрьо станал на седем години, Цветко го изпратил в панагюрското школо. Там Искрьо показал бележити природни дарби, които привлекли вниманието както на учителите, така и на гражданите. Бащата бил във възторг от успехите на сина си. Така и рано се простил с любимата на всякой баща мисъл да даде на сина си своя собствен занаят - овчарство - и решил да посвети Искрьо на учителство. Макар това звание в ония времена да не било съвсем завидно.
И наистина, щом Искрьо свършил курса на панагюрското училище - което според тогавашната програма притежавало само три класа - цанил се за учител в родното Панагюрище. На тази длъжност той престоял до 1 септември 1869 година.
През учебната 1869/1870 г.  Искрьо следвал в Пловдивската семинария. След свършването на учебната година пак се завърнал в Панагюрище, дето наново се заловил за учителството.
Малко известен факт е например, че той е един от хората, на който дължим наличието на гимназия в града. През 1899/1900 г. трикласното девическо училище и мъжкото се слели в едно, поради закриване на девическото училище. Още през учебната 1872/1873 г. обаче под ръководството на главния учител Найден поп Стоянов и неговия колега Искрьо Мачев е открит първия гимназиален клас. От тази година всъщност води началото си и панагюрската гимназия.
Тъкмо като учител завирили Искрьо Мачев Априлските събития от 1876-та г. в Панагюрище. Той станал един от двамата панагюрски представители на събранието на Оборище. И след това член на Привременното правителство заедно с Павел Бобеков — председател, Найден Дринов, Симеон Хаджикирилов, Филип Щърбанов, Петър Щърбанов, Захари Койчев, Тодор Влайков, Марин Шишков Юруков, Кръстьо Гешанов, Иван Джуджев, и най-възрастният сред тях – бай Петко Мачев. Точно този Военен съвет е главният орган на независимата революционна власт в IV-ти Панагюрски революционен окръг по време на Априлското въстание.
Привременното правителство е основано непосредствено след обявяването на въстанието на 20 април 1876 г. (стар стил) и действа до превземането на града от османския поробител. Съветът заседава в къщата на Хаджилукови, която започва да се нарича Правителствен дом. Фактът на съществуването на този орган от самото начало на въстанието говори за стремежа на революционерите към възстановяване на българската държава и държавническа традиция като цяло.
А Искрьо Мачев е сред първите въстаници, готов да жертва всичко в името на свободна България. Даже едната му дъщеря – Недялка, е родена някъде из Средна гора, тъй като майката била сред малкото спасили се след погрома на въстанието.
 
Текст Стоян Радулов

Представиха книгите и авторите, финансирани от общината през годините

В Малката зала на Театъра Дом-паметник в Панагюрище на 30 януари 2014 г. бяха представени произведенията на панагюрските творци, спонсорирани по проекта "Панагюрище - духовност и творчество в едно", който се осъществява от община Панагюрище от няколко години насам. Идеята за този проект е на общинският съветник Томи Наплатанов, а общинското ръководство я подкрепя и се нагърбва да я осъществи.
По този проект се финансира издаването на книги, рекламни материали, осъществяват се сценарии, откупуват се картини. Трябва да признаем, че малко градове от ранга на Панагюрище се радват на такава възможност. Приятното тържество бе открито от Магдалена Македонска, главен експерт "Култура" в ОбА - Панагюрище, а авторите бяха представени от Стефан Рапонджиев, директор на Градската библиотека "Стоян Дринов".
За наше щастие болшинството от подкрепените автори са славни чатпатци. Тук се изкушавам да спомена имената им и го правя с удоволствие. Виолета Архангелова, Дарина Дечева, Тотка Лунгарска, Дида Гемиджиева, Димитър Дънеков, Кръстьо Раленков, Румен Спасов, Нено Стойковски, Пенко Керемидчиев, а също и приятелите ни Евелина Кованджийска, Владимир Натов, и от с. Оборище - Магдалена Годжевъргова, Н. Поибренски, Стоян Панчовски и др.
От 22-мата автори не всички бяха в залата, но тези, които бяха, имаха възможност да благодарят лично на общината за подкрепата, да кажат по нещичко за себе си и да ни прочетат свои творби. Между гостите в залата други чатпатци ръкопляскаха най-възторжено.
Съвсем справедливо при авторите беше поканен и Николай Радулов, дал своя принос за художественото оформление на някои от книгите на нашите поети. Дарина, Дида и Магдалена подариха свои книги на хора от публиката. После, естествено, разговорите за поезия продължиха на чаша вино.
Всички изразяваме надежда, че този проект ще продължи.
Текст Мария Бегова

А ето и проектите, одобрени от експертната комисия за субсидиране от общината през 2014-та г.:
1. Дидка Гемеджиева – книгата „Здравей хлапе” – сума 500 лв. с ДДС;
2. Гергина Деянова (кандидатства Народно читалище „Н.Й.Вапцаров – 2917 – с. Бъта) – сборникът „Учителят и читалището” – 800 лв. с ДДС;
3. Мария Бегова – книгата „Думи насъщни” – 600 лв. с ДДС;
4. Атанас Сугарев – сборникът „Из близкото далечно минало на Панагюрище” - краеведски материали за историята и фоклора на панагюрския край – 2 700 лв. с ДДС;
5. Иван Белопитов (кандидатства Исторически музей - Панагюрище) – книгата „Приноси към историята на град Панагюрище и българското възраждане” – 1 536 лв. с ДДС;
6. Димитър Пенчев, за авторските мисли и философски разсъждения „Уловени по пътя” – 400 лв. с ДДС;
7. Делчо Стефанов, книгата „Има думата Макгахан” (драма) - 400 лв. с ДДС;
8. Владимир Натов, сборник „Туристически забележителности в Панагюрското Средногорие” – 1 564 лв. с ДДС;
9. Организатор Народно читалище „Кирил и Методий – 1912” - с.Оборище, за изработване на рекламни дипляни за праника „Имаш крава –пиеш мляко” – 300 лв.;
10. Организатор Народно читалище „Васил Левски 1925” - с.Елшица, за изработване на рекламни дипляни за юбилеен концерт по повод 60 години фоклорен ансамбъл „Звездица ясногрейница” под наслов „Фолклорът – Вселена без начало и край” – 300 лв.
В проектите за финансиране са предложени и три картини. Едната е на Пепа Машева - „Пейзаж” на стойност 200 лв. и две икони на художника Христо Николов на обща стойност от 700 лв. Едната икона е „Св.Богородица с младенеца Одигитрия”, а другата „Христос Вседържател (Пантократор)”.
"Чат-пат културни новини"

Донна бе обявена за най-стилен изпълнител на България от BOX TV

Нашата Донна с наградата за най-стилен артист на първите награди на BOX TV
Младата изпълнителка Донна Бангьозова, известна в музикалните среди само с първото си име, получи наградата в категорията за най-стилен артист на първите музикални награди на българската BOX TV за 2013 г. Церемонията бе предавана на живо и по БНТ на 30 януари 2014 г., а водещи бяха Мария Силвестър и Антони Атанасов. Донна бе номинирана в още една категория - за клубно изпълнение, но там бе победена от Графа с песента "Седемте езера" (Монте мюзик). Впрочем, артистите на лейбъла бяха големите победители на вечерта. Младата звезда на родната сцена Михаела Филева (тръгнала също от "Х Фактор", както и Донна) и скандалният рапър Криско станаха изпълнители на 2013-та година. С отличия си тръгнаха още Ангел и Моисей (Вирджиния рекърдс), за най-добра група на годината, а колаборацията им с Криско „Знаеш ли кой видях” им донесе наградата за „Най-добра хип-хоп и R&B песен”. Вензи (Монте мюзик) грабна статуетката за дебют. За най-добрата рок група на годината бяха обявени "Революция Z". Наградата за най-добър featuring отиде при Deep Zone & Bobo. Изненадващо организаторите не връчиха отличието си в категория за песен на зрителя. Те прибраха статуетката за догодина с обяснението, че е имало опит за манипулация в онлайн гласуването. Наградите на отличниците в различните категории бяха връчени от Анелия, която бе единствената фолк звезда на събитието, журналистът Георги Милков (Африка: звездите сигурно са полудели), момичета на българската художествена гимнастика, близначки Емануела и Доротея Толеви, моделът Бориса Тютюнджиева и Роро Кавалджиев.
Церемонията беше под надслов „Оставам ТУК”, продиктуван от желанието на организаторите повече млади хора да направят своя избор и останат да живеят, работят и творят в България.
Песента, която обвързва идеята „Оставам тук” на Лора Караджова и Кристо, беше изпята на живо от Кристо и детската воканла група „Бон-Бон”. В залата прозвучаха още изпълненията на ВенЗи, Криско, "Революция Z", Deep Zone, Ангел и Моисей, Михаела Филева, Донна & DJ Diass, Рафи, Nickname, Мария Илиева, Поли Генова, Богомил, Сани Алекса. Шоуто закри Миро с ексклузивна премиера на най-новото си парче.
"Чат-пат културни новини"