"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Четири стихосбирки, сборници с проза, епиграми и народни песни искат финансиране от Община Панагюрище през 2016-та

Дванадесет са проектите от областта на изкуствата, кандидатстващи в Общинската администрация за финансиране от Общината по проекта „Панагюрище – духовност и творчество в едно” за 2016 година, съобщиха оттам. 9 от тях са на отделни творци - предимно писатели и поети, а 3 са представени от институции. Прави впечатление, че за поредна година за финансиране не кандидатстват художници или музиканти.

This page is to promote the town Panagiurishte in Bulgaria, Europe. It is a town with a rich and ancient history, unique culture and hospitable people. See it and love it.
 
Ето и конкретните кандидати с техните арт проекти.
 
Творци:
- Мария Бегова – стихосбирка „ Провинции на сърцето”;
- Димитър Дънеков –  епиграми „Питанки…Чуденки…Многоточия…И прочие”
- Тотка Лунгарска – стихосбирка „Споделена луна”;
- Цветанка Шопова – стихосбирка „Българско сърце”;
- Нонка Чардакова – историческа проза „Откровения”;
- Дидка Гемиджиева   –  сборник разкази за деца – седма книжка „Здравей, хлапе”;
- Величка Момнева - стихосбирка „Викът на … душата”;
- Делчо Стефанов – преиздаване на книгата „Април, 76”;
- Атанас Сугарев – сборник с народни песни „Из панагюрското музикално творчество”;
 
Институции:
- Народно читалище „Виделина-1865 кандидатства с проект за ново адаптирано издание на „Кратко описание на Панагюрското въстание” на Петър Карапетров;
- Исторически музей – сборник с документи за издевателствата над българите след потушаването на Априлското въстание „Ужасите в Пловдивския и Пазарджишкия край след Априлското въстание 1876 година“ (нови извори за Априлското въстание 1876 година);
- СОУ „Нешо Бончев” - спектакъл Рок опера „Исус Христос Супер Звезда”.

По предварително обявените условия за финансиране по проекта могат да кандидатстват физически или юридически лица, като едно физическо лице или организация не може да кандидатства в една сесия с повече от един проект. Творбите трябва да са значими за Панагюрския край, да са част от миналото, настоящето и бъдещето на Панагюрище, както и да са свързани с неговата история, бит и култура.
Съставът на комисия от външни експерти, които да оценят предложените проекти, ще бъде определена от постоянната комисия на Общински съвет – Панагюрище по образование, култура младежки и спортни дейности.
Срокът за обявяване на одобрените проекти се удължава до края на месец януари 2016 година - след приемането на Бюджет‘2016. Финансирането по проекта ще се реализира с Бюджет`2016 на Община Панагюрище.

"Чат-пат културни новини"