"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Манол Панчовски с три картини в "Пролетен салон `2016" в Пазарджик

ПРЕМИНАВАНЕ - 33 Х 26 см. м.б. - дъска, худ. Манол Панчовски
МУЗА - 31 Х 25 см. м.б. - дъска, худ. Манол Панчовски
ИЗКУШЕНИЕ - 33 Х 29 см. м.б. - дъска, худ. Манол Панчовски
С три свои картини участва в традиционния "Пролетен салон" на Дружеството на художниците в Пазарджик панагюрският майстор на четката Манол Панчовски. "Салонът" традиционно се открива преди 24 май - Денят на българската култура. Тази година в него са представени творби на 35 автори, които се изявяват в жанровете живопис, скулптура, графика и иконопис. Манол е сред редовните участници в "Пролетен салон" и е бил носител на награди от него. През 2012-та бе удостоен с традиционната награда на Община Пазарджик.

"Чат-пат културни новини"

Ясни са новите учители и творци на година в Панагюрище

Изпълнителят Цвятко Ценов и художникът и преподавател Нистор Хаинов
Мариана Дерменджиева – главен учител в ЦДГ „Пролет” и Невенка Георгиева – главен учител в ОДЗ „Звънче“, бяха отличени с наградата "Учител на годината" на Панагюрище в категория „Предучилищно възпитание". Това стана след решение на Общинския съвет на 19 май 2016 г. по препоръка на нарочни комисии от общинари. Бяха наградени заслужили учители и творци в още няколко категории.
В категория „Начална училищна степен“ наградата бе присъдена на Лушка Крушевска – старши учител в СОУ „Нешо Бончев“.
В категория „Прогимназиална училищна степен“ за носител на наградата бе определена Мария Игнатова – старши учител по биология и химия в ОУ „Проф. Марин Дринов“.
В категория „Гимназиална училищна степен“ наградата „Учител на годината“ ще получи Нистор Хаинов – старши учител по изобразително изкуство в СОУ „Нешо Бончев“.
За носители на наградата „Принос на учителя към бъдещето на България“ и „Златен ритон“, директорите на образователните институции номинираха:
Димитрийка Кацарева – 41 години педагогически стаж;
Ангелина Панова – 38 години педагогически стаж;
Райна Шишкова – 21 години педагогически стаж;
Красимира Василева-М Бай – 27 години педагогически стаж;
Марийка Тодева – 38 години педагогически стаж.
Комисията за избор на носителите на наградата „Учител на годината” бе в състав: Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности”, Нора Кунчева – началник отдел „Образование, култура, младежки дейности, спорт и туризъм“, Георги Георгиев – председател на постоянната комисия по образование, култура, спорт и младежки дейностив ОбС, Недялка Наплатанова – представител на директорите на детски и учебни заведения в община Панагюрище, Петя Сеферинкина – председател на Синдикат на учителите към КНСБ, Иван Кисьов – представител на Синдиката на учителите „Подкрепа”, и Диана Тилева – представител на Общински младежки парламент. Към гласовете на комисията се добави и 1 глас от анкетата на сайта на Община Панагюрище.
Комисията за избор на носител на наградата „Творец на годината“ в състав:  Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности”, Нора Кунчева – началник отдел „Образование, култура, младежки дейности, спорт и туризъм“, Магдалена Македонска – главен експерт „Култура и вероизповедание”, Георги Георгиев – председател на постоянната комисия по образование, култура, спорт и младежки дейности, Ирина Пелтекова – представител на Читалищния съвет, определи за носител на наградата „Творец на годината“ Цвятко Ценов. В комисията тази година не са присъствали представители на медиите от общината.
За носители на наградата „Принос в областта на културата  към бъдещето на България“ и „Златен ритон“ са номинирани:
Анета Калпакова – 40 години трудов стаж;
Жечка Сиводошева – 40 години трудов стаж;
Георги Керкеняков – 42 години трудов стаж.
Избраните носители на тазгодишните награди за учители на годината, за принос на учителя към бъдещето на България, за творец на годината и за принос в областта на културата към бъдещето на България, бяха утвърдени с решение на Общинския съвет в Панагюрище по време на редовно заседание.
Отличията ще бъдат връчени в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, по време на тържествения концерт „Да пребъде българският род“, на 23 май 2016 година, от 18:00 часа, в голямата зала на Театър Дом-паметник.
"Чат-пат културни новини"

С четене, изложба и филм отбелязват 60 години от създаването на музея на Вапцаров в София

В Международния ден на музеите - 18 май 2016 г., Националният литературен музей ви кани на 60-годишнината от откриването на къща музей „Никола Й. Вапцаров“ в София

В музея на Вапцаров в София е запазена атмосферата, когато поетът е обитавал апартамента
В последния дом на поета на ул. „Ангел Кънчев“ № 37 в столицата, от 17:00 часа на 18 май 2016 г., ще бъде открита изложбата „Непознатият музей“. В нея ще бъдат представени специално извадени от фондовете портрети и пейзажи от Банско и Пирин, илюстрации на Вапцарови произведения от художници класици: Александър Добринов, Константин Щъркелов, Борис Ангелушев, Петър Морозов, Иван Пенков, Григор Найденов, Добри Добрев, акад. Румен Скорчев и др.
От 17:30 до 19:30 ч. , съвместно със Съюза на българските писатели, ще се състои поетично четене под наслов „Чака ме светът” с участието на Драгомир Шопов, Ивайло Диманов, Боян Антелов, Петър Велчев, Бойко Ламбовски, Анжела Димчева и др.
От 20:00 ч. ще има премиерна прожекция на спрения през 1988 г. филм „Вяра” на режисьора и сценариста Мая Вапцарова. Ще бъде обявена инициативата за филмова панорама в залата към музея „Високото пространство“.
Никола Вапцаров
"Интересна е историята на този музей - разказва по този повод уредникът му Катя Зографова. - След смъртта на 8-месечния син на Никола Вапцаров и Бойка "лелята от Америка" - Магда (по банскалийски Манда) разрешава апартаментът й в центъра на София да бъде обитаван от племенниците й. След разстрела на поета Бойка живее - до началото на 50-те с втория си съпруг в него, а за 10-годишнината от смъртта на Вапцаров го предоставя на България, която от своя страна одържавява и другите два апартамента на ІV етаж на кооперацията на ул. "Ангел Кънчев" 37, за да открие на 6 май 1956 един впечатляващ музей!"
"Когато през 2002 г. обаче ме направиха уредник тук - допълва още Зографова, - той изглеждаше като "музей на ужасите" - потискащо мрачен, занемарен и изоставен на произвола на съдбата след "демократичните промени". За 100-годишнината на поета, благодарение на прекрасния актьор и добър министър на културата Стефан Данаилов, музеят бе основно реновиран и преобразен в модерен културен център с мултимедия, 2 изложбени зали, детски кът, в който се случват чудесни събития!"

Музеят на Вапцаров ще се включи и в столичната нощ на музеите, която тази година ще се проведе на 21 май

На този ден от 19:30 ч. пред барелефа на поета ще започне програмата „Бардовете за Вапцаров” с участието на поетите с китара Иван Ненков, Славимир Генчев, Виктор Макаров и Румен Спасов.
От 20:00 ч. в зала „Високото пространство” ще бъде прожектиран филмът на Мая Вапцарова „Събуждане на слънцето”.
След него до малките часове отново ще звучат бардовете.
В събитието в ролята на уредници ще участват ученици и преподаватели - доброволци от професионална гимназия по електромеханотехника, носеща името на Вапцаров.

"Чат-пат културни новини", снимки от НЛМ - Къща музей на Никола Вапцаров

С театър и фолклор младежи срещат "два дявола" на сцената на читалище "Виделина" в Панагюрище


Младежката театрална студия при Народно читалище "Виделина - 1865" в Панагюрище ще представи на 18 и на 19 май 2016 г. от 18:00 ч. в големия салон фолклорният спектакъл "Срещнали се два дявола".
И този път сценарият и режисурата са дело на Дочка Кацарева, по чиято инициатива работи студията. Декорите са на секретаря на читалището Ирина Пелтекова, а музикалното оформление е на широко известният в Панагюрище Андрея Манев.
В "Срещнали се два дявола" ще участват Пламена Ножделова, Стоил Узунов, Валентин Филин, Анна-Мария Никифорова, Борислав Славков, Цветка Ножделова, Запринка Методиева и Митко Добрев.
Естествено, постановката ще е посветена на предстоящия 24 май - Ден на славянската писменост и на българската култура.
Театърът от и за деца и юноши в Панагюрище вече има дълга традиция - още от 1962 г. Тогава отново на сцената на читалище „Виделина” е изнесена първата постановка на пиесата „Пепеляшка“ с ученици-артисти от ОУ „Проф. Марин Дринов”.  Драматизацията на приказката и музикалното оформление е на Дочка Кацарева. Декорите правят Тодор Чочев - учител по трудово обучение и дърводелецът на училището Илия Заеков. В ролите участват Катя Станчева, Стойо Натов, Кети Герджикова, Кръстинка Чуклева, Анка Бозаджиева, Минчо Ценов, Катя Кършелъкова, Луко Огорялков. Публиката приема много възторжено представленията - особено децата. И веднага се явяват нови желаещи за артисти.
„Детско-юношеският театър заразява младите хора с театър, с изкуство“ - споделя Дочка Кацарева пред Нина и Иван Радулови - съставители на енциклопедичната хроника за сценичния живот в панагюрско "Във вълшебната виделина на театъра". Самата тя е поставила над 50 пиеси с деца и юноши. „Детско-юношеският театър няма професионални цели - да създава артисти, а цели да формира творческо отношение към работата, каквато и да е тя, да дава отговори на явленията в живота, да обогатява духовно личността, да повишава културата й, да изгражда художници във всяко начинание, търсачи и създатели на красота, ценители на доброто, възвишеното и прекрасното в изкуството и живота“, допълва още Дочка Кацарева.
„Да вярваш в доброто и красивото, както си вярвал в детството си - това е най-трудното и най-хубавото в живота!“ - е посланието на Дочка Кацарева днес към младите таланти.
Така че заповядайте на 18 и 19 май 2016 г. в читалището, за да се възхитите и окуражите новите малки артисти на Панагюрище!
 
Стоян Радулов за "Чат-пат културни новини", снимка Читалище "Виделина - 1865"

Майстор-пастелист с изложба в галерия "Нюанс" или просто Дарина Янева

"Пътуване"
"Там, където радостта живее"
"Бродещи спомени"
"За къде пътувате?"
Красотата на природата, показана чрез една от най-старите техники – сухия пастел, предлага столичната галерия „Нюанс“. Авторката Дарина Янева използва този най-чувствен материал, при който художникът няма нужда от четка – пастелите се държат в ръка и най-често се полагат върху хартията директно с пръсти.
Експозицията, озaглавена „През погледа на любовта“, показва позитивни пастелни съзерцания, спомени от мигове на тиха радост в картини с имена като „До следващия разговор с морето“, „Тоскана“, „Там, където радостта живее“, „Спомен от една целувка“, „За къде пътувате“, „По улица на спомена вървя“.
Възхитителен е моментът, в който накъдето и да погледна виждам картини – споделя художничката. – Обичам усещането за единение с природата и Създателя. Обичам в притихнала тишина да се заслушам и да рисувам. Рисувам моя собствен избор да видя света през очите на любовта и да предам тази любов на хората, които картините ми докосват. Светът, през очите на любовта, е изпълнен с радост и умиротворение“, споделя художницата.
Дарина Янева е завършва керамика в Национална художествена академия, член е на Съюза на българските художници и на Асоциацията на френските пастелисти Art du pastel en France. Има над 30 самостоятелни експозиции у нас и в чужбина – Варна, Пловдив, Бургас, Анкара, Виена, Братислава, Будапеща, и участия в редица международни изложби в Италия, Полша, Швеция, Словения, Дания, Белгия, Корея, Хърватска и у нас, както и в национални и международни пленери.
През 2002-а Дарина Янева е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти в света, представени в международното специализирано издание Pastel Artist International. Нейни творби са притежание на художествени галерии у нас и частни колекции в Германия, Гърция, Япония, Франция, Полша, Русия, Словения, Хърватска, Корея и България.

Източник: ploshtadslaveikov.com

Нова книга проследява любопитни факти за 50 личности от културата ни

Петя Александрова
Новата книга на Петя Александрова – „България в потури, но с цилиндър“, която вече може да бъде открита в заемната за възрастни, ще бъде представена лично от авторката в библиотека "Стоян Дринов" в Панагюрище на 19 май 2016 г. от 17:30 ч.
В нея авторката разкрива множество тайни от живота на видни личности – като Александър Балабанов, Петко Р. Славейков, Стефан Стамболов, Екатерина Каравелова и др., за които изобщо не сме и подозирали.
Петя Александрова е български журналист и писател. Родена е през 1948 г. в Ямбол. Завършва българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на 7 книги с поезия и проза за възрастни и 19 сборника с приказки и поезия за деца. Стиховете ù са превеждани на английски, полски, румънски, руски, словашки и турски език. На панагюрци е позната и като един от членовете на журито в Националния конкурс за поезия за деца "Стоян Дринов", организиран от градската библиотека.
„България в потури, но с цилиндър“ е съставена от 50 очерка, засягащи както живота на известни личности, така и множество събития, свързани с културния живот в България през XIX–XX век. Книгата проследява любопитни факти от живота на Елисавета Багряна, Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Петко Славейков, Змей Горянин, Йордан Стубел, Кръстьо Стоянов Пишурка и много други.
Част от текстовете са посветени на манталитета на българина и отношението му към възникващите новости в българското съвремие – появата на литературните салони, на цирка като изкуство, на плажа като „мода“ и др.
Книгата е изпълнена с пиперливи любовни истории, скандални подробности и опити за самоубийство, провокирани от болезнена ревност. Петя Александрова ни разкрива множество тайни от живота на редица известни личности, за които не сме и подозирали.
Особено интересен е очеркът за първата съпруга на Георги Димитров, която стои в основата на неговия просперитет като политически лидер. Става дума за сръбската поетеса Любица Ивошевич, която години по-късно слага край на живота си заради любимия.
Александрова разказва и за опита за самоубийство на Ангел Каралийчев, който е отчаяно влюбен в актрисата Вела Ушева. Но тази история няма тъжен край. Красивата Вела Ушева, жена с обещаващо бъдеще, не само е спечелена след тази случка и скланя да се омъжи за ревнивия Каралийчев, но и окончателно изоставя, по негово настояване, театралната сцена.
Интересен е и очеркът, посветен на обаятелната личност на Соня Димитрова, така наречената Змеица.
Текстовете могат да бъдат условно разделени на два дяла. Част от тях засягат интимни подробности от живота на конкретни личности, дейни участници в тогавашния обществен живот, а други описват интересни подробности от българския бит, култура, обичаи, навлизащите нови течения в страната ни, както и проблема с приемането им от страна на българите.
Петя Александрова ни поднася историите си с чувство за хумор, провокирайки любопитството и интереса на читателите още с първите редове.
"Чат-пат културни новини"

Зографова показа в образи и сюжети Априлската епопея пред горнооряховци

До 20 май Националният литературен музей показва в Исторически музей - Горна Оряховица, изложбата "Подкрепи и мен ръката...", съставена от панагюрката Катя Зографова и посветена на Априлската епопея от 1876-та година, която в предишни години е показвана и в Батак, и в Панагюрище, и в Пазарджик, и в София...
Епопеята е възкресена през погледа на класиците на българската литература, световните журналисти, прогласили "горещите следи на събитията", най-добрите художници хронисти и илюстратори. В 17 фотодокументални табла и десетки безценни оригинални реликви - ръкописи, първи издания и вещи от два знакови музея: Вазовия и Славейковия в София и две уникални частни колекции: на д-р Тони Зарев и проф. Михаил Неделчев, е постигнат автентичен, плътен и жив разказ за страшната и величава пролет на 1876-та.
Така до 20 май в Горна Оряховица могат да се видят новоразчетени писма на Мара Белчева до Пенчо Славейков, които доказват изключителния принос на Неразделната (въпреки физическата им разлъка по това време) за създаването на националния епос на Олимпиеца, чиято 150-годишнина се чества през 2016-та.
Акцент в изложбата (и в книгата "Жените в Априлското въстание" на Зографова) са фигурите на Поборничките - от панагюрките Райна Княгиня и Цвета Зографска - до сюблимната Елена Грънчарова - спасителката на Горна Оряховица. Във фокуса на вниманието са и модерните летописки като Яна Язова и Фани Попова-Мутафова, чийто бащин род (на безпримерно храбрия български офицер Добри Попов) е от с. Калтинец, днес квартал на Горна Оряховица...
"В слънчевото дворче на музея сърцата на всички присъстващи ускорено затуптяха в чистия и дълбок патриотичен ритъм на песните, танците и рецитациите на талантливите горнооряховски малчугани час преди откриването на експозицията - сподели самата Зографова. -  Заместник-кметицата на Горна Оряховица представи амбициозната програма за градските чествания, а изпълнението й на "Моята молитва" на Христо Ботев ни остави без дъх. Директорът на музея Пламен Мадемов ни впечатли с ерудирания си литературноисторически поглед, а младите посетители - с блясъка в любознателните си очи... Как да не бъде вдъхновено словото ти в такъв паметен ден?!"
"Чат-пат културни новини"